Dört Perspektifi ile Dijital Dönüşüm
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGültekin Güldür

Dört Perspektifi ile Dijital Dönüşüm

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2022

Dijital Dönüşüm her birimizi ilgilendiriyor.

Piyasaya yeni girmekte olan şirketlerden, piyasalarında hakim hale gelmiş olanlara

iş konusunu yenilemeye gayret edenlerden, bulunduğu sektörlerde kapsama alanını genişletmeye çalışanlara kadar, tüm şirketler dijitalleşme, dijital dönüşüm, transformasyon gibi kelimelerin buketleri arasından bakarak önündeki yolu ve virajlarla dolu maceraları netleştirmeye çalışıyor.


25 yılı aşan süre boyunca teknoloji ve dönüşüm başlıklarının bir araya geldiği projelerde ter dökmüş birisi olarak bu maceranın içine yer alacak proje liderlerine önemli bir önerim var.

Planlarını meselelere geniş perspektiflerden bakarak yapmaları, başında oldukları değişimi "enine-boyuna" kavramaları.

Dijital Dönüşüme "enine" yani yatay eksende baktığınız zaman iş görmeniz, durumunuzu değerlendirmeniz ve ileriye doğru atacağınız adımları seçeceğiniz dört perspektif var.

"Boyuna" baktığımız zaman da insan unsuru var. Yani değişimin içinde yer alacakların duyguları, mantıkları, ümitleri ve kaygıları var.

Meseleyi enine boyuna kavramak ve yol haritasını da bu anlayışla gerekiyor.


Yatay bakışta dikkate alınması gereken dört perspektifi aşağıdaki başlıklardan inceleyebilirsiniz.

Dikey taraf, yani insan tarafı ise apayrı bir konu.

Onu da bir başka gün ele alırız.


Strateji Perspektifi

Dijital dönüşüm, kurumların yeni teknolojileri akıllıca kullanarak iş modellerini yenilemesi ve yeni gelir alanları oluşturmasını hedefi ile başlamalı.

Dijitalleşme teknolojik bir meseledir ama Dijital Dönüşüm öyle değildir.

Bu perspektifte ele almanız gereken kurumsal ustalıkların arasında : Dijital Vizyonunun oluşturulması, Değişim Yönetiminin devreye alınması ve İş Modellerinin yenilenmesi ile ilgili görüşlerin oluşturulması var.


Organizasyonel Perspektif

Dijital Dönüşümün Organizasyonel açıdan sağlayacağı en büyük fayda operasyonel verimliliğin ve çevikliğin artması olacaktır. Dijital Dönüşüme organizasyonel perspektif açısından bakarken, Operasyonel Süreçlerin kritik olanlarına, Merkezi Hizmet birimlerinin mevcut ve gelecek yapılanmalarına, Sanal Ekiplerin oluşumlarına, İş görecek ekiplerin dijital donanımlarına, Tedarik sisteminin dijitalleştirilmesine ve en önemlisi müşteri temas noktalarınızın dijital dünyada etkin hale gelmesine dair planları gözden geçirmeniz gerekiyor.

Evet, az iş değil.

Ama ihmal edeceğiniz her başlık yol üzerinde size tuzaklar olarak ya da karşınıza çıkacak büyük canavarlar olarak dönecek.


Müşteri Perspektifi

Müşteriye ve kullanıcıya odaklanma, müşteri deneyimini mükemmelleştirme dijital dönüşümün lokomotifi olarak değerlendiriliyor. Müşteriyi sarmayalan sosyal oluşumların dijitalleşmesi ve kurumların buma karşılık verme gereği de tanımlarla yer alan bir başka unsur.

Müşteri Perspektifine yakından baktığınızda öncelikle somut hareket planlarına indirgenmiş bir Müşteri Stratejisi'ne ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Bundan böyle müşteri segmentasyonunun her çeşidi hayatınızda yer alacak. Duyduğunuz duyacağınız tüm çeşitleri. Hepsini bir arada yürütmeniz gereken dünyaya geldiniz. Bu yüzden de özel bir adı var : Hiper Segmentasyon deniyor.

Artık yönetmeniz gereken müşterilerin yanına bir de komuniteler eklendi. Artık bu grupların gücünü harekete geçirmek, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi onlara anlatarak dijital pazarlarda yer bulabilme dönemindeyiz. Dijital dönüşüm için yapmanız gereken planlara sosyal ağları da eklemelisiniz.

Ve tabii ki müşterilere yaşattığınız deneyimi de. Satış öncesinde de, satış esnasında da, satış sonrasında da. Müşteri Deneyiminin dijital dünyada ne kadar etkin olduğu gelecek başarılarınızın en önemli mihenk taşı olacak.


Teknoloji Perspektifi

Kurumların teknolojik trendleri çok yakından izlemesi gereken bir çağa girdik. Artık rekabeti ancak yeni teknolojilerden akıllıca faydalanarak yapabilecekleri pazarlarda yaşıyacaklar. Bu başarıyı yakalayabilmeleri ve rekabet avantajı için yenilikçi kültürü ve inovasyonu kurum içinde sürekli teşvik etmeleri gerekiyor.

Teknoloji başlığı altındaki en önemli kuvvetinizin Mobilleşme olması lazım.

Yani : Doğru veriyi, doğru zamanda, doğru yerde oluşturabilen ve kullanabilen bir şirket haline gelmeniz gerekiyor.

Şirketin öngörü gücünü artırmak (Predictive Power), Endüstri 4.0'ın ayak izlerinden ilerlemek, Yapay Zekayı iş adımlarınızda nasıl değerlendirebileceğinizi keşfetmek, Bulut Bilişimle barışmak ve bir oyuncu haline gelmek, ve şirketin hayatında sayısallaştırabileceğiniz tüm objeleri keşfedip dalga dalga sayısallaştırma hareketine girişmeniz gerekiyor.


Uzun bir yol, kolay da değil.

Doğru bir yol haritası ile başlarsanız en azından yolu kaybetme tehlikesini bertaraf edersiniz.


bottom of page